2003

GENEALOGIE VAN WILLEM BEUNEN

M.Puts-Bakkes en J.M.H. Richter

In het Jaarboek 2001 no. 19 was een artikel opgenomen met als titel “Philippus Beunen, burgemeester van Ohé en Laak van 1857 tot 1907”. Het artikel eindigde met de opsomming van zijn broers uit het huwelijk van Willem Beunen met Maria Joanna van de Laar. Hieronder volgt een uitgebreider genealogisch overzicht van de familie Beunen, aangevuld met enkele interessante gegevens uit het Rijksarchief Limburg in Maastricht.

Lees meer in
: GENEALOGIE VAN WILLEM BEUNEN

LUTHERANEN IN STEVENSWEERT

Drs P.T. Mol

Middenin Stevensweert, achter het protestantse kerkje ligt een prachtige, sobere begraafplaats. Het ademt in zijn geheel een echte calvinistische sfeer uit: enkel wat sombere stenen, geen bloemen en tierelantijnen. Een echte oase van rust.
Een gedeelte is echter wat anders: het stukje kerkhof dat je kunt zien als je door het hek naast de kerk kijkt. Het is wat afgescheiden van de rest van het kerkhof dat grotendeels achter het gebouw ligt.

Lees meer: LUTHERANEN IN STEVENSWEERT

HET ORGEL IN DE PROTESTANTSE KERK TE STEVENSWEERT.

H.G.M. Rutten

In mei 1983 werd het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak geopend. De collectie werd opgesteld in de niet meer in gebruik zijnde Protestantse kerk van Stevensweert. Dit gebouw werd door het museumbestuur (voor een symbolisch bedrag) gehuurd van de Hervormde Gemeente Stevensweert/Maasbracht. In 1990 werd het eigendom van het gebouw ondergebracht in de daartoe opgerichte “Stichting Protestantse Kerk Stevensweert”.

Lees meer: HET ORGEL IN DE PROTESTANTSE KERK TE STEVENSWEERT.

HOUBENHOF EEN BESCHERMD MONUMENT.

H.G.M. Rutten

Waar kan men beter genieten van een weids uitzicht over de Maas en haar uiterwaarden dan bij “de Wacht” te Stevensweert. Staande bij de geplaveide afrit naar het voormalige veer Stevensweert-Kessenich, de gietijzeren grenspaal met nummer 124 en het imposante kanon de “Dikke Wertha”, zie je de Maas breed en “statig vloeiend” naar Stevensweert toestromen. De rivier maakt een scherpe bocht, botst als het ware tegen Stevensweert aan en vervolgt dan zijn weg noordwaarts.

Lees meer: HOUBENHOF EEN BESCHERMD MONUMENT.