2006

KLOMPENMAKERIJEN IN STEVENSWEERT

J.H.M. Richter en W. Tubée

Reeds in de vroege oudheid werden klompen gedragen. Meestal in de vorm van een houten zool met een leren bovenstuk. Dit houten schoeisel omsloot bijna de gehele voet en werd met name door de boerenbevolking gedragen. In het buitenland wordt Nederland naast de tulp en de molen steevast geassocieerd met de klomp. Nederland is dan ook de bakermat van het klompenmakersambacht. De oudste klomp van Nederland is te zien in het Schielandshuis in Rotterdam en stamt uit de dertiende eeuw.

Lees meer: KLOMPENMAKERIJEN IN STEVENSWEERT

ER STOND GESCHREVEN ……. (2)

J.H.M. Richter

In het jaarboek 2005 was het eerste deel uit deze serie te lezen. In dit jaarboek staat het tweede deel afgedrukt. Het brengt de lezer terug naar vermeldingen en anekdotes in reisgidsjes, reisboeken en beschrijvingen van regio’s.
Bij uitgeverij Corrie Zelen te St. Odiliënberg verscheen in 1977 het “Gehuchtenboek” van de hand van Leo Herberghs met als ondertitel: “Maaslandse gezichten”. In dit boekwerkje staan belevenissen uit Ohé en Laak en Stevensweert beschreven. De eerste twee beschrijvingen nemen u mee naar Ohé. Vervolgens is Stevensweert aan de beurt.

Lees meer: ER STOND GESCHREVEN ……. (2)

DON FRANCISCO DE MONCADA

H.G.M. Rutten

In het jaar 1633 heroverden de Spanjaarden het Eiland in de Maas, nadat ze dit een jaar eerder als gevolg van de beroemde veldtocht langs de Maas van Frederik Hendrik waren kwijtgeraakt. Het Spaanse leger wilde dit strategisch gelegen eiland niet opnieuw prijsgeven en legde daarom verspreid over het eiland in opdracht van hun bevelhebber, Francisco de Moncada, een uitgebreid systeem van verdedigingswerken aan. De grootste ingreep was de aanleg van een compleet nieuwe vestingstad, gelegen rondom de kerk en het kasteel van Stevensweert. Wie was deze Moncada, die met zijn verovering in 1633 het aanzicht van Stevensweert tot in onze tijd heeft bepaald?

Lees meer: DON FRANCISCO DE MONCADA