2008

KINDERKUNSTROUTE “DE PRENTENPAAL”

Sergio van Santvoort Vorst

In 2006 werd in Stevensweert de eerste Kinderkunstroute gehouden vanwege het Rembrandtjaar. Diverse scholen in de toenmalige gemeente Maasbracht kregen les van Ineke en Sergio van de stichting Catharijn rond Rembrandt en zo'n 300 kinderen hebben allerlei werkstukken gemaakt, die tentoongesteld werden in Stevensweert.


Met deze ervaring in het achterhoofd, rees in 2007 het idee om rond het jubileumjaar van Amici Insulae en het Streekmuseum ook “iets” met de kinderen van de basisscholen te doen. De geschiedenis alleen vanuit de boeken behandelen is saai en daarom wilden de scholen het op een andere manier aanpakken: creatief en met alle kinderen van de school van groep 1 tot en met 8.
Dat was het idee waar de stichting Catharijn mee aan de slag moest. Het plan waarmee Catharijn kwam, was om de kinderen een wegwijzer te laten maken die ze door de eeuwen zou leiden. Kinderen zouden zelf een prentenboek gaan maken dat aan een paal zou worden bevestigd: de PrentenPaal.
Om alle kinderen van school een aandeel te laten hebben in het project werd een samenwerkings- strategie opgezet: kinderen van groep 8 zouden samenwerken met die van groep 1, leerlingen van groep 7 met de leerlingen van groep 2 enz. Deze samenwerking is een vernieuwing binnen het onderwijs.
Daarnaast moest een lesplan opgezet worden om tot een prentenboek te komen. Diverse vakgebieden zouden daarmee aan de orde komen en aan elkaar gekoppeld worden: taalonderwijs, stelonderwijs, beeldende vorming en natuurlijk geschiedenis. Ook deze koppeling van vakgebieden is weer een vernieuwing binnen het onderwijs.
Ging de ene groep aan de slag met de verhaallijn, de andere groep had de taak er illustraties bij te maken.
Om het Streekmuseum bij de kinderen extra onder de aandacht te brengen, was Gérard Rutten bereid om in de klassen wat te komen vertellen over de geschiedenis van het Eiland in de Maas.
Daarna gingen Ineke en Sergio ongeveer drie weken lang de klassen langs om de kinderen les te geven, met als uiteindelijk resultaat: 50 afgeronde verhalen, vormgegeven in een prentenboek. Het inbinden in houten kaften kon beginnen, het Trefcentrum in Stevensweert werd gehuurd, 20 palen werden aan elkaar gemonteerd als een vesting, waarna ieder boek aan een paal werd gehangen: de PrentenPaal. Vanwege de samenwerking met het Streekmuseum en Amici Insulae, de stichting Catharijn en de basisscholen, maar ook vanwege de vele vernieuwingen en koppelingen binnen het onderwijsproject, werd de PrentenPaal genomineerd voor de provinciale KinjerKultuurPries. De Kinjerkraom, het bekende kinderprogramma van L1, kwam TV-opnames maken in het museum en op de twee scholen, waarna de wethouder van cultuur mevrouw Smeets-Palmen de kinderen officieel de oorkonde van de nominatie overhandigde.
MEERTENS INSTITUUT
Enkele dagen na de uitreiking van de nominatie was op kasteel Hoensbroek een evenement vanwege de Culturele Biografie van Limburg. De bedenker van de Culturele Biografie is prof. Gerard Rooijakkers en doel ervan is om Limburg-eigen verhalen op allerlei manieren inzichtelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Voor dit evenement op kasteel Hoensbroek werd een item voor de Web TV van de Provincie gemaakt. Prof. Rooijakkers werd op de hoogte gebracht van het project PrentenPaal in Stevensweert en Ohé en Laak en was blijkbaar onder de indruk, want hij nodigde de kinderen via de Web TV uit om een
bezoek te brengen aan het Meertens Instituut. Bovendien kregen de kinderen via de Web TV
de complimenten van gedeputeerde mevrouw Wolfs!
Op donderdag 19 juni 2008 was het zover, met een bus gingen de kinderen van groep 7 en 8
van de twee basisscholen naar het gerenommeerde Meertens Instituut in Amsterdam om daar
een gastcollege te krijgen van professor Rooijakkers. Daarnaast kregen de kinderen nog een
rondleiding door het Instituut, waarbij ze zelfs in het archief zijn geweest, waar zelfs
studenten niet mogen komen... Originele stukken werden bekeken en (met handschoenen aan)
vastgehouden. De lunch werd geheel verzorgd door het Instituut, wat er voor zorgde dat de
hele voorraad saucijzenbroodjes erdoor ging. Het werd een bijzondere dag.
KINJERKULTUURPRIES
Na de zomervakantie belde PJP Filmstudio, verantwoordelijk voor de KinjerKultuurPries,
naar Sergio met de uitnodiging voor de scholen om een presentatie over het project te
verzorgen tijdens de prijsuitreiking van de KinjerKultuurPries op 16 november tijdens de Dag
van de Rechten van de Jeugd in de Maaspoort in Venlo. Samen met de kinderen van het Zing
Je Te Pletter! Kinderkoor (onder leiding van Ineke en Sergio) werd een presentatie bedacht
en, zo gevraagd zo gedaan, gegeven op de Dag van de Rechten. Inmiddels was bekend dat de
PrentenPaal bij de eerste drie prijswinnaars zou horen.
Na een lange Dag van de Rechten werden door gedeputeerde Odile Wolfs de drie
prijswinnaars bekend gemaakt. De derde prijs was voor een muziekproject uit Oirlo, de
tweede prijswinnaar was de basisschool van Wyck-Maastricht met een beeldend project rond
Rembrandt en de eerste prijs voor ons project: Kinderkunstroute de PrentenPaal. De
basisschool kreeg een cheque ter waarde van € 1000,- en een wisselkunstwerk, burgemeester
Wilms had bloemen voor Ineke.
Sergio van Santvoort Vorst