2000

EEN NATJE EN EEN DROOGJE

H.G.M. Rutten

Geschiedenisboeken staan meestal vol met gegevens over beroemde mensen. Koningen, generaals, keizers, ministers, ridders, pausen: hun stambomen, verrichtingen en heldendaden (andere daden worden vaak verzwegen) krijgen, overigens vaak terecht, veel aandacht. Toch vormen zij maar een klein percentage van de bevolking, anders gezegd: er zijn veel meer “gewone” mensen dan beroemde mensen. Zij maakten misschien minder wereldgeschiedenis maar hadden in elk geval wel ieder hun eigen persoonlijke geschiedenis. Gegevens over hun levens vinden we nauwelijks terug in archieven en juist daarom is in die gevallen mondelinge overlevering, waar dat nog kan, vaak de enige bron om iets te achterhalen. Een bescheiden voorbeeld daarvan vindt U in deze bijdrage.

Lees meer: EEN NATJE EN EEN DROOGJE

BIJ DE INHULDIGING VAN HET STANDBEELD VAN PIERRE STAMS

L. Grisel-Jonk

In 1964 werd door de heer L. van Kempen een betonnen standbeeld gemaakt van Pierre Stams, een bekend dorpsfiguur uit Stevensweert (1913-1973). Stams was op dat moment  medewerker van de Werkplaats Echt (Westrom Bedrijven), die in dat jaar werd heropend door staatssecretaris Meijer. Deze onthulde daarbij ook het standbeeld, dat een plaats kreeg in het gazon voor de werkplaats.
Op initiatief van de Ondernemersvereniging Stevensweert/Ohé en Laak werd in het jaar 2000 door kunstenaar Tom Piepers uit Weert een bronzen replica gemaakt die inmiddels een plaats heeft gekregen bij het grasveld aan de Singelstraat Zuid in Stevensweert. Bij gelegenheid van de onthulling van dit beeld las mevr. L. Grisel-Jonk (lid van onze vereniging) een door haar zelf geschreven gedicht voor, dat we hieronder laten volgen.

Lees meer: BIJ DE INHULDIGING VAN HET STANDBEELD VAN PIERRE STAMS

VERHALEN RONDOM HET KRUIS

Hans Richter

In het onderstaand artikel moet u van mij geen cultuur-historische verhandeling verwachten over de kruisen op ons Eiland in de Maas.
Wat ik met u wil delen zijn gewoon een paar aardige verhaaltjes, die ik heb opgetekend uit de mond van die mensen die nauw betrokken zijn bij de kruisen.
Het gaat om de volgende kruisen: kruis Dorpsstraat te Ohé en Laak en kruis Nieuwendijk te Stevensweert. Het laatste is ook wel bekend onder de naam kruis Halfweg.
Kruis Dorpsstraat – Ohé en Laak.

Lees meer: VERHALEN RONDOM HET KRUIS