Van gitaarclub tot amateurorkest

J.H.M. Richter

“De Tustovo’s” – Stevensweert

In aanloop naar dit jaarboek schoot me ineens de naam van “De Tustovo’s” te binnen. Herinnert u ze zich ook nog? Wellicht dat u diep in uw geheugen moet graven. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien dit orkestje maar een aantal jaren bestaan heeft, namelijk van 1963 tot 1969. Een korte periode waarin dit amateur-dansorkest desondanks van zich heeft doen spreken.

Lees meer: Van gitaarclub tot amateurorkest

Pater Sangers, honderd jaar geleden geboren

Zondag 18 januari 2015 was het honderd jaar geleden, dat één van onze grootste Maaslanders en Limburgers, Pater Willem Sangers, werd geboren.
Ofschoon hij al 29 jaar geleden geheel onverwacht uit ons midden werd weggenomen, is het toch belangrijk om hem in het Jaarboek 2015 van de Amici Insulae te gedenken. Sterker nog, het Jaarboek 2015 is de plaats bij uitstek om Pater Sangers in de herinnering op te roepen. Want als iemand op zeer bijzondere wijze zijn ongekend grote aanhang op de grote betekenis van de Limburgse historie en volkscultuur heeft gewezen, was dat ongetwijfeld Pater Sangers.

Lees meer: Pater Sangers, honderd jaar geleden geboren

Met de SPAR op stap

J.H.M. Richter

In geen enkel land worden zo vlijtig koopzegels gespaard en opgeplakt als in Nederland. Tegenwoordig kan men voor een vol zegelboekje een geldbedrag terugkrijgen, waarvan de waarde hoger ligt dan de waarde van de opgeplakte zegels. Daarnaast kan men ook nog zegels sparen voor o.a. bestek, handdoeken, linnengoed, dozen met boodschappen, plantjes, serviezen enz.

Het zal rond eind jaren veertig van de vorige eeuw zijn geweest dat de Spar klanten de mogelijkheid bood om zegeltjes te plakken. Zegeltjes werden verstrekt bij de aankoop van waren, zoals dit nu nog gaat. Daarnaast kon de klant bij een bepaald bedrag nog een of meerdere zegels bij kopen. Dit was een vorm van klantenbinding.
Was een zegelboekje vol dan kon men dit in de winkel verzilveren.

Lees meer: Met de SPAR op stap