Cornelis van der Leeuw

Cornelis van der Leeuw werd in 1721 naar Stevensweert gehaald door de toenmalige heer van de Heerlijkheden Stevensweert, Ohé en Laak, graaf Reinier Vincent de Hompesch om voor de graaf een banmolen te bouwen. Een banmolen was een molen waarop de inwoners van een heerlijkheid gedwongen hun graan moesten laten malen. Het was niet alleen een belangrijke bron van inkomsten voor de heer maar ook een kwestie van prestige. En dat miste de nieuwbakken heer want zo’n molen ontbrak binnen de heerlijkheid.

Lees meer

Terugblik “75 jaar Herdenken en Bevrijding Eiland in de Maas”

Ohé en Laak en Stevensweert werden op 20 januari 1945 bevrijd. In 2020 was dat 75 jaar geleden. Om hier bij stil te staan heeft de werkgroep van het museum een programma samengesteld.  Van veel mensen zijn daarvoor informatie, voorwerpen en samenwerking ontvangen. De activiteiten zijn financieel mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Maasgouw.

Lees meer

Het geslacht Begemann: Jacobus Waten, Aemelius en Margot

Bij het betreden van het protestantse gedeelte van het Oude Kerkhof in Roermond valt onmiddellijk het grafmonument met de grote opengeslagen Statenbijbel op, waarvan het origineel afkomstig is uit het voormalige Kasteel Walburg in Ohé en Laak.

Op de linkerpagina staan de namen Aemelius Begemann (1850-1914) en zijn echtgenote Trijntje Zijp. Op de rechterpagina van het monument is de naam te lezen van zijn broer Simon Hendrik Antoon Begemann, te Obbicht overleden in 1912.

Lees meer

Het Fort Cantelmo en de Sint Annagriend te Ohé en Laak

In het jaar 1633 had de markgraaf van Aytona, die gedurende de afwezigheid van den Kardinaal-Infant als gouverneur-generaal der Zuid. Nederlanden optrad, het eiland en het stadje Stevensweert aan den westenlijke arm der Maas met eenen wal en zeven bastions versterkt.

Drie daarvan hadden haar uitzicht op de Maas en waren van eene breede en diepe gracht en eene bekwame konterscharp voorzien.

Lees meer

Gabriel de Riccé: een veelbewogen leven in dienst van Frankrijk

Onlangs is het Streekmuseum Stevensweert/ Ohé en Laak in het bezit gekomen van een tweetal schilderijen die afkomstig zijn uit de inboedel van kasteel Walburg te Ohé en Laak. Het gaat om twee zeer fraaie portretten van het echtpaar Gabriel de Riccé en Henriëtte von Hompesch. Ze zijn waarschijnlijk geschilderd tussen 1805 en 1809 te Parijs door de Franse schilder Henri François Riesener. De twee geportretteerden zelf hebben nooit op Walburg gewoond en zijn wellicht zelfs nooit op het Eiland in de Maas geweest. De aanwezigheid van hun portretten wordt echter verklaard door het huwelijk in 1837 te Ohé en Laak van hun dochter Josephine Francesca Charlotte de Riccé met Carl Riedesel zu Eisenbach, de eigenaar van kasteel Walburg.

Lees meer