Nieuws / Agenda

Informatie over Zaltbommel

Zaltbommel - gezellig vestingstadje aan de Waal

850: Bomela
De eerste vermelding van een nederzetting stamt uit het jaar 850 (“Bomela’)
In 999 kreeg de nederzetting het zogenaamde recht van tol en munt en van gruit, een stof waarmee het bier tot gisting werd gebracht. Vanaf de 13e eeuw werd Zaltbommel een belangrijke handelsstad, het kreeg stadsrechten (1231), stadsmuren (1316) en vestingwerken, die er nu nog zijn. Oorspronkelijk heette de stad Bommel. Tot heden wordt de stad door de bewoners zo genoemd.

 

1572: Bloeiperiode van de vesting
In 1572 verklaarde Zaltbommel zich onafhankelijk en solidair met de Geuzen. De boze Spanjaarden probeerden daarna tevergeefs de stad in te nemen. Maurits van Oranje zorgde voor de bouw van nog meer versterkingen rondom de stad. De Spanjaarden kwamen er niet in! De inwoners hielden zich toen bezig met nijverheid en handel. In het begin van de 17e eeuw nam de betekenis van Zaltbommel af. Dit kwam door het ontstaan van een zandplaat in de Waal. Het aantal schepen dat Zaltbommel aandeed verminderde daardoor drastisch. 's-Hertogenbosch nam de functie van de grensplaats Zaltbommel over.

Stadswallen
De huidige stadswallen stammen uit de zeventiende eeuw. Stadsarchitect François de Virieu transformeerde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. De panden aan de boulevard zijn grotendeels gerenoveerd. Vlak daarachter ligt het oude centrum met haar middeleeuwse stratenpatroon en huizen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Zaltbommel bezit een aantal fraaie stadsboerderijen. De schuren zijn nog herkenbaar.
Rondom de stad liggen zeven bolwerken. Samen vormen zij de stadswallen van Zaltbommel. Het Rijk wees de Zaltbommelse stadswallen (het geheel van de vestingwerken, wallen, grachten en park) aan als Rijksmonument. De middeleeuwse muur om de stad is gedeeltelijk bewaard gebleven. Sommige delen zijn onder een dijk uit het zicht verdwenen. De weg langs de binnenzijde van de muur is gedeeltelijk nog aanwezig (Zandstraat en de Bloemendaal). Behalve de Waterpoort zijn de poorten in de muur verdwenen.

stadskasteelStadskasteel/Maarten van Rossumhuis.
Het Stadskasteel / Maarten van Rossumhuis is een versterkt huis dat omstreeks 1535 werd gebouwd door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum.
Hij had als ridder de opdracht om Gelderland te verdedigen tegen de Spaanse Vorst Karel V.
Met zijn (te) kleine leger voerde hij een soort guerrilla, waarbij hij andere steden in Gelderland aanviel.
De invloed van Maarten is vandaag de dag nog zichtbaar in Zaltbommel.
Het is nu een museum met informatie over de historie en kunst van de Bommelerwaard.
Er is onder andere informatie over Fiep Westendorp, de bekende illustratrice van Jip en Janneke, die in Zaltbommel is geboren en getogen.

 

 Bekende mensen in Zaltbommel

Geboren: Fiep Westendorp, Gerard en Anton Philips, grondleggers van Philips.
Inwoners: Suzanne Leenhof, concertpianiste en echtgenote van de schilder Édouard Manet, getrouwd in Zaltbommel, Emmy Verhey, violiste, Maarten Ducrot, wielrenner en wielrencommentator.
Bezoekers: Franz Liszt, Hongaars pianist en componist (1811-1886). Karl Marx, Duits economisch filosoof en neef van de familie Philips (1818-1883). Philips Sr. beheerde de erfenis voor Marx, die nogal een gat in z'n hand had.