2005

MEER DAN HONDERD JAAR “BIE DEN TJOEK”.

Joep Cuijpers

In het begin van de vorige eeuw, in 1903, trouwde Mathieu Cuijpers met Elisabeth Snijkers. Een dorpeling die de naam Tjeu niet kon uitspreken, verbasterde de naam in Tjoek en sindsdien is het in de volksmond “bie den Tjoek”.
In 1903 bouwde Mathieu Cuijpers aan de Veldstraat te Stevensweert een café met daar aan vast een timmerwerkplaats. De eerste zoon uit dat huwelijk was Thei Cuijpers, in de volksmond altijd genoemd Thei van de Tjoek, geboren in Stevensweert op 14 maart 1904. Vervolgens zouden nog negen kinderen volgen. Zes meisjes (Lena, Christine, Lia, Maria, Tilla en Anna) en vier jongens (Thei, Baer, Sef en Pierre) vormden het gezin van tien. De vier jongens bleven alle vier verbonden aan het vak van hun vader: Thei, Baer en Sef werden timmerman en de jongste, Pierre, werd schilder. Na de oorlog richtten de drie broers Thei, Baer en Sef een aannemersbedrijf op.


De horeca zou een belangrijke plaats gaan innemen in het pand aan de Veldstraat, thans Nieuwendijk 2. Het orgel van den Tjoek zou een begrip worden in Midden-Limburg. Met kermis in september werd de hele timmerwerkplaats leeggeruimd, alle machines en het hout werden naar buiten gebracht en onder grote dekzeilen opgeslagen. Een hele week werd niet gewerkt. Een dansvloer werd gehaald in Echt en een groot orgel werd gehuurd in Brabant, in Oirschot of in Waalwijk; daar zaten na de oorlog verschillende orgelverhuurbedrijven. Voor de oorlog kwamen de meeste orgels uit het Antwerpse via Rulkens uit Thorn. Tijdens de kermis op maandag en dinsdag begon het orgel om 10 uur te draaien, alle tafeltjes waren bezet, dat ging zo de hele dag door. Entree betalen was er niet bij. Om de huur van de vloer en het orgel te kunnen betalen, moest men vóór de oorlog per dans betalen met danskaartjes. Tot 1957 stond er een orgel “bie den Tjoek”, daarna werd de muziek verzorgd door dansorkesten. Na het overlijden van Mathieu Cuijpers in 1947, namen Anna Cuijpers (getrouwd met Piet van Riet) het café over. Jaren later, in 1954, werd het café met timmerwerkplaats overgenomen door de oudste zoon Thei Cuijpers, die getrouwd was met Odilia van Ool (Diel van de Schaopsbrök).
Achter de toenmalige timmerwerkplaats werd een nieuwe gebouwd en werd de bestaande werkplaats een vaste plaats voor feesten, partijen en een verblijf voor de vele verenigingen die er onderdak vonden zoals carnavalsvereniging De Leefhöbbers, jeugdvereniging Hompesch, duivenvereniging De Maaspost, biljartvereniging Veldpoort, de damesgymnastiekclub, de toneelvereniging enz.
Eenmaal per jaar werd de zaal omgebouwd tot een kerk; drie dagen lang werd er dan een ziekentriduüm gehouden voor zieken en ouden van dagen, met een H. Mis, lof, toespraken van de geestelijkheid, gewoon een gezellig samenzijn met ontbijt, diner en avondeten.
Eenmaal per maand was er bij den Tjoek een dansavond met Limburgse toporkesten zoals De Accordeonette, De Caballero’s, Het Radie Ensemble, The Classics, The Blue Comets, Corrie Konings en de Heikrekels enz. Ook grote duivententoonstellingen en een demonstratie door de wereldberoemde biljarter Raymond Ceulemans werden er gehouden.
Bekend waren ook de jaarlijkse Beierse avonden in november. Tijdens het 700-jarig bestaansfeest van de parochie in 1966 stond de zaal vol met kostbare beelden van de hand van Jan van Steffeswert. Er was altijd wat te doen bij den Tjoek!
In 1961 begon men met de bouw van een nieuwe woning/café. Het oude gebouw werd gesloopt en er kwam een nieuw modern café. Thei Cuijpers heeft vrijwel niet kunnen genieten
van de nieuwbouw, hij overleed in oktober 1962. Inmiddels (1960) kreeg het pand de naam De Veldpoort, genoemd naar de 17de eeuwse stadspoort aan het begin van de vestingstad.
Na het overlijden van Thei Cuijpers runde zijn vrouw Diel het café met zaal tot 1971. In dat jaar werd de zaak geheel verbouwd, heropend op 17 december en overgenomen door Joep Cuijpers, getrouwd met Leny Houben.
In 1981 ging het pand uit handen van de familie Cuijpers. René Wuisman, Han Frenken en Jac Boonen werden de nieuwe eigenaren. Ze maakten van de garage een friture en runden bijna 25 jaar lang dit horecapand. Zij namen in januari 2006 afscheid en het pand werd verhuurd. Op 7 januari 2006 is de naam opnieuw veranderd in D’n Tjoek en herhaalt de geschiedenis zich.