2001

NOU HOORT U HET EENS VAN EEN ANDER ……

H.G.M. Rutten (conservator)

Bij de opening van het Streekmuseum in 1983 kregen we een gastenboek cadeau waarin de bezoekers desgewenst hun naam konden schrijven. Inmiddels zijn we 18 jaren verder, we hebben dat goede gebruik voortgezet en er zijn al diverse boeken volgeschreven.


Ze bevatten niet alleen namen, maar vaak ook de plaats van herkomst en regelmatig spontane opmerkingen over de indruk van het museumbezoek. Veel gasten zijn verrast door de aanwezigheid van een museum in Stevensweert en hebben veel waardering voor de aangeboden informatie over de geschiedenis van Stevensweert en Ohé en Laak, het Eiland in de Maas. Om u een indruk te geven van deze spontaan genoteerde opmerkingen, volgt hier een selectie uit het afgelopen jaar 2001.


Op 1 april schrijft een bezoeker uit Soerendonk: Erg mooi! Op 16 april schrijft de familie Rademacher: Een mooi museum!
Een mijnheer uit Lelystad schrijft kort maar krachtig: Complimenten! Op 27 april noteren we: We komen terug! En: Zeer verzorgd! Erg mooi. Op 28 april: Ik heb genoten, veel jeugdherinneringen!

Op 1 mei kregen we een goede raad: Stevensweerter gelovigen, blijf a.u.b. jullie kerk koesteren. Blijf er zuinig op! Een bezoeker die al voor de tweede keer kwam, schrijft op 12 mei: Weer genoten!  En op dezelfde dag lezen we nog: Zeer interessant!
Op 19 mei staat geschreven: De familie Bollen bezoekt jullie museum naar aanleiding van de 93ste verjaardag van opa. Het was leuk. Veel succes met jullie werk hier!
Op 26 mei bezoek uit Italië: Un museo veremente interessante.

De familie Cuypers uit Nederweert noteert op 3 juni: Een mooi museum, zeer interessant.
Piet en Tiny Reitsma vinden het op 4 juni: Heel interessant en een boeiende rondleiding!
Op 9 juni schrijven mensen uit Tilburg: Gezellige verzameling, gezellige sfeer, knus museum.
Een groep die het museum op diezelfde dag bezoekt, schrijft: Het was hartstikke leuk in Stevensweert! Ook een tekst van 10 juni spreekt voor zich: We vinden het in Stevensweert heel gezellig. We komen uit Sluis en uit Oost-Vlaanderen. Vele groetjes en tot weerzien.
John Golls, een oud-Stevensweertenaar die nu in Canada woont, schrijft op 10 juni: Nice collection. Keep up the good work. All the best. Take care and share.
De familie Bogers uit Bergen op Zoom vindt er op 16 juni dit van: Een prachtig museum, om trots op te zijn. Hopelijk blijft dit bestaan. Op dezelfde dag is er ook nog bezoek uit Londen: An excellent display of the history and treasures of this beautiful island fortress. We enjoyed the visit very much.
Op 20 juni: We hebben genoten. Jammer was de tijd te kort. Een tweede notitie op dezelfde dag: In één woord: geweldig!
Het was erg leerzaam en heel netjes en duidelijk!, zo schrijft basisschool St. Martinus uit Gronsveld op 23 juni. Ook uit Thorn komen op 27 juni positieve geluiden: Bedankt voor de hartelijke ontvangst. Het merendeel van onze groep kende Stevensweert nauwelijks. De eerste aanzet is gemaakt! Een dag later een mijnheer Raaymakers: Prachtig stadje. Ik kom zeker terug. Naar aanleiding van een gestelde vraag om informatie schrijft iemand op 28 juni: Bedankt voor de hartelijke en spontane medewerking bij het zoeken naar de oude hoeve van de familie Indemans.
Een leerling van basisschool ’t Breerke uit Maasbracht schrijft op 29 juni: Ik vond het heel interessant en vooral de mammoetdingen.
Een reisgezelschap dat na een bezoek aan China op 30 juni nog eens napraat bij een van de deelnemers uit Stevensweert en daarbij ook een bezoek aan het museum brengt, schrijft op 30 juni: Namens de “chinezengroep” hartelijk bedankt voor de gastvrijheid, de rondleiding en het prachtige museum. We hebben genoten! Veel succes met jullie museum.

Op 7 juli lezen we de volgende opmerking: Jullie hebben een zeer mooi stadje!
Op 11 juli kwamen kleindochters van J. Berendsen, de vroegere tuinier van kasteel Walburg, op bezoek: Vandaag kregen we een rondleiding. We waren in het kerkje, liepen rond op het kerkhof waar onze opa en oma Berendsen begraven liggen. We keken onze ogen uit in de kelder en zijn zeer dankbaar voor de geweldige uitleg die we kregen.
Mijnheer Vermeer schrijft op 14 juli: Prachtig museum. Zeer goede ontvangst en toelichting.
Op 15 juli geeft luitenant-kolonel Mantingh uit Veldhoven zijn mening: Zeer geïnteresseerd rondgekeken namens het Cavalerie Museum te Amersfoort. Mooie verzameling en duidelijke film. Mijn complimenten. Bezoekers uit Eindhoven noteren op 22 juli: Een eiland in de Maas, een verrassing dicht bij huis! Nog enkele opmerkingen op diezelfde dag: Heel erg leerzaam museum! en Het was geweldig en zullen nog eens terugkomen.Ook lezen we: Jammer van de brug! (bedoeld wordt de in 1973 gesloopte brug over de Oude Maas).
Uit Venlo gekomen, noteert op 29 juli iemand: Nostalgisch bezoek aan het oude dierbare Stevensweert! De zusjes Hermans uit Sevenum schrijven: Het is boeiend om de vondsten van vroeger te bezichtigen. Veel van Stevensweert is bewaard gebleven. Een bezoekje is de moeite waard .En nog een andere opmerking: Interessant, leerzaam voor ieder.

Bezoekers uit Gasselte schrijven op 4 augustus dit: Ik vond het heel interessant. Wij hadden nooit geweten dat hier ook zo’n vestingplaats was als bij ons Bourtange. Heel leuk. Bedankt.
De mening van een 6-jarige uit Dordrecht op 12 augustus: Ik was met mama en oma en vond het erg mooi en interessant. Vooral dat van de mammoet. Twee andere kinderen zijn nog wat stelliger in hun mening: Ik vond alles mooi!

Twee medewerkers van museum “De Acht Zaligheden” uit Eersel zeggen op 22 september: Een magnifieke tentoonstelling. Een dag later een mening uit Duitsland: Wir sind erstaunt über die Funde und sind begeistert, dass man sie so gut restauriert hat.
Op 30 september staat geschreven: Jaarclub “De Chinese Muur” (studenten, aangekomen te Utrecht in 1959) mocht genieten van de rijke historie van Stevensweert. Een oase van rust vergeleken met andere toeristische plaatsen. Tot ziens.

De burgemeester van Heel schrijft als voorzitter van de Commissie Landinrichting Stevol die op 31 oktober een museumbezoek brengt: Dit museum is een parel!

Een Engelsman die voor een gesloten deur komt maar toch wordt binnen gelaten, noteert op 8 november: It was closed but a very charming and service-minded lady has shown this beautiful place. Thank you very much.
De familie Van Boven die op 15 december haar reünie houdt te Stevensweert, zegt het met één woord: Schitterend!
We sluiten deze selectie af met een opmerking die staat genoteerd op 30 september: Voor een streekmuseum is dit werkelijk het mooiste museum dat ik heb gezien!

Natuurlijk zijn we blij met zo veel positieve opmerkingen die ongevraagd worden neer geschreven. Dat wil echter niet zeggen dat we nu achterover kunnen gaan zitten. Het bestuur van het Streekmuseum zal steeds blijven streven naar een zo goed mogelijke presentatie van de collectie. We vinden dat een verplichting ten aanzien van de voorwerpen zelf maar ook zeker een verplichting ten aanzien van de schenkers en de bruikleengevers. Zonder hun hulp was onze collectie immers niet zo snel gegroeid!
Belangrijk vinden we eveneens een evenwichtige en esthetische presentatie van de collectie, met daarbij een goed leesbare toelichting voor de bezoekers.

Uitgangspunt is dat we met de tentoongestelde voorwerpen aan de hand van thema’s een goed beeld willen geven van de boeiende geschiedenis van ons Eiland in de Maas. Niet alle voorwerpen die we bezitten, kunnen echter zonder meer in de presentatie worden opgenomen. Een gedeelte komt daarom terecht in het depot. Weliswaar zijn ze daar niet zichtbaar voor de bezoekers maar ze worden er met evenveel zorg bewaard en geregistreerd als de voorwerpen die wel worden geëxposeerd. Wanneer er gelegenheid is om ze bij een speciale tentoonstelling te benutten, zal dat ook zeker gebeuren. Ze vormen als het ware de voorraad waar op elk moment uit geput kan worden.

Wanneer we de huidige kwaliteit van ons museum kunnen handhaven en waar mogelijk nog verbeteren, zullen ook de toekomstige gastenboeken nog veel positieve opmerkingen bevatten!
                

                                                      H.G.M. Rutten (conservator)

Gastenboek van het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak.
(foto: H. Rutten)